Obilježena krsna slava preduzeća „HE na Drini“

28. januar 2018.

Direktor „Hidroelektrane na Drini“ iz Višegrada Nedeljko Perišić izjavio je da očekuje da će ovo preduzeće u ovoj godini ostvariti plan proizvodnje.

On je naveo da su „HE na Drini“ ostvarile u protekloj godini proizvodnju od 726 gigavat časova električne energije, što je lošiji poslovni rezultat u odnosu na raniji period.

„U decembru prebacili smo proizvodnju za taj mjesec, a trend pozitivne proizvodnje nastavljen je i početkom ove godine“, istakao je Perišić na obiljeažavanju krsne slave ovog preduzeća Svetog Save.

Perišić je naglasio da je saradnja sa lokalnom zajednicom odlična, te napomenuo da preduzeće ima zakonske obaveze koje mora da ispuni, a to je naknada za potopljeno zemljište.

„U protekloj godini smo izmirili sve obaveze prema zaposlenima, dobavljačima, poreske obaveze, a vjerujemo da će tako biti i ove godine“, rekao je Perišić.

Obred lomljenja slavskog kolača obavilo je sveštenstvo Crkvene opštine Višegrad u prisustvu zaposlenih radnika ovog preduzeća.

Sveštenik Aleksandar Topalović rekao je da je Sveti Sava spona srpskog naroda, gdje god se on nalazio.

„Neka svim zaposlenima u ovom preduzeću Sveti Sava bude vodilja, da uvijek radite dobro, da budete na dobrobit svima koji ovdje žive“, dodao je Topalović.

Izvršni direktor za ekonomsko–finansijske poslove u Elektroprivredi Republike Srpske Blagoje Šupić rekao je Srni da ovo preduzeće služi na ponos Elektroprivredi Republike Srpske po svim parametrima.

„Radi se o preduzeću koje je veoma konkuretno na tržištu i koje ima perspektivu. Protekla godina je bila hidrološki jedna od najlošijih od kada postoji ovo preduzeće, tako da nije dobar primjer za poređenje sa svim predhodnim godinama, ali optimistično je da je ova godina dobro startovala“, dodao je Šupić.

Izvršni direktor za investicije i razvoj u Elektroprivredi Republike Srpske Petar Ivanković rekao je da je u ovoj godini planirano investiranje u nove objekte, za šta će biti izdvojeno 488 miliona KM.

„Najveće investicije su `HE Dabar`, `HE Bočac 2`, `HE Buk Bijela` i `HE Gacko 2`. U toku je projekat izgradnje vjetroparka `Hrgud` čija je vrijednost 127 miliona KM. Projekat `HE Buk Bijela` je u toku i očekujemo da ćemo sa njim krenuti ove godine, za šta će biti izdvojeno 198 miliona evra“, dodao je Ivanković.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da ovo preduzeće za opštinu Višegrad mnogo znači.

„Imamo dobru saradnju koja u prethodnih osam godina nije bila na zavidnom nivou. Situacija se mijenja u korist svih naših građana. U ovoj godini planiran je veliki broj zajedničkih projekata koje ćemo zajedničkom snagom realizovati“, istakao je Đurević.

On je dodao da se zajednički projekti odnose na rasvjetu, putnu infrastrukturu, pomoć školama.

Hidroelektrana Višegrad, poslije četiri godine gradnje, puštena je u rad 25. novembra 1989. godine, instalisane snage 315 megavata.


Citati

 • Od svega što čovek u životnom nagonu podiže i gradi, ništa nije u mojim očima bolje i vrednije od mostova.

  Ivo Andrić, nobelovac
 • Život je neshvatljivo čudo, jer se neprestano troši i osipa, a ipak traje i stoji čvrsto kao na Drini ćuprija.

  Ivo Andrić, nobelovac
 • “Nije mi žao što drugi kradu moje ideje. Žao mi je što nemaju svoje.“

  Nikola Tesla, naučnik
 • Nikada do otkrića nisam došao isključivo racionalnim razmišljanjem.

  Albert Ajnštajn, naučnik
 • Ko hoće da napravi nešto nađe način, ko ne želi nađe izgovor.

  Stara mudrost

Standardi i sertifikati

Osnovni podaci

Mješoviti Holding „Elektroprivreda Republike Srpske“ MP a.d. Trebinje

ZP „HIDROELEKTRANE NA DRINI“ a.d. Višegrad

Kompleks Andrićgrad,
73240 VIŠEGRAD
RS / BiH

Matični broj: 01794949
Broj poreskog obaveznika: 4400497620000

Telefon: +387/58/635-200 (centrala)
E-mail: hevgd@teol.net

Kontaktirajte nas