Podrška Vlade za rješavanje gradske deponije i plutajućeg otpada

25.01.2023.

Opština Višegrad u saradnji sa Vladom Republike Srpske i hidroelektranom krenuće u sanaciju postojeće gradske deponije ili sagledavanje mogućnosti za otvaranje nove, a i u rješavanju problema plutajućeg otpada ima podršku resornog ministarstva, rekao je načelnik Mladen Đurević.

On je nakon sastanka sa ministrom energetike i rudarstva Republike Srpske Petrom Đokićem rekao novinarima da je razgovarano o brojnim temama koje se tiču ove lokalne zajednice.

Đurević je istakao i da opština ima projekte energetske efikasnosti, koji bi mogli biti realizovani na objektima Doma zdravlja i obdaništa.

Na sastanku koji je održan u prostorijama Uprave preduzeća „Hidroelektrane na Drini“, osim višedecenijskog problema plutajućeg otpada, bilo je riječi o tekućem poslovanju i trenutnoj situaciji u vezi sa padavinama koje su zadesile ovo područje.

Direktor ovog preduzeća Nedeljko Perišić rekao je novinarima da je, prema procjenama, na jezeru sada oko 10.000 metara kubnih otpada i ovaj problem moraju riješavati tri zemlje, dva entiteta, a trenutno se tim bave samo Srbija i Republika Srpska.

„U ovom trenutku nemamo situaciju kakva je bila prije dvije godine jer smo modifikovali sve sopstvenim snagama i spriječili pucanje lančanice“, istakao je Perišić.

On je nakon sastanka naveo da su upoznali ministra i o proizvodnji u minuloj godini.

„Uprkos lošoj hidrologiji i očekivano lošoj proizvodnje, možemo da saopštimo da je naše preduzeće ostvarilo finansijsku dobit od dva miliona KM“, istakao je Perišić.

On je naglasio da su upoznali ministra i o investicijama u preduzeću, a koje su podijeljene u tri dijela.

„Prvo tu je hidroelektrana na rijeci Bistrici čiji smo stoprocentni vlasnici i mogu da kažem da je riječ o projektu sa kojeg ćemo kada bude završen imati oko 160 gigavat-časova električne energije, odnosno više od 15 odsto dodatnih kilovata u odnosu na sadašnju proizvodnju `Hidroelektrana ne Drini`. Bitnio je reći da će kilovati sa tog postrojenja biti na slobodnom tržištu“, napomenuo je Perišić.

On je rekao da preduzeće ima i investicije u vezi sa pogonskom spremnošću, a jedna od njih je sistem „Skada“ koji je u minulim danima omogućio pravovremenu odbranu od posljedica obilnih padavina, a postoje i ulaganja koja se odnose na ekološku dozvolu.

SRNA

Copyright © HE na Drini 2024 | Web dizajn Digitality