Košarac: „Hidroelektrane na Drini“ doprinose stabilnosti opština Gornjodrinske regije

31.01.2024.

Preduzeće „Hidroelektrane na Drini“ iz Višegrada prepoznatljivo je ne samo po spoljnotrgovinskom prometu električne energije, već i po tome što obezbjeđuju energetsku i finansijsku stabilnost opština Gornjodrinske regije, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

„Menadžment ovog preduzeća pokazao je odnosom prema penzionisanim radnicima da će i kadrovi koji dolaze biti jednako poštovani čime će se stvoriti ambijent u kojem će kompletna zajednica napredovati“, reko je Košarac u Višegradu, gdje je prisustvovao obilježavanju krsne slave „Hidroelektrana na Drini“ – Svetog Save.

Direktor Zavisnog preduzeća „Hidroelektrane na Drini“ Nedeljko Perišić istakao je da je minula godina bila jedna od dvije najuspješnije kada je riječ o poslovanju, jer je proizvedenih 1.223 gigavat-časa električne energije, pratio i finansijski rezultat.

„Mi ćemo u skladu sa zakonskim normama i računovodstvenim standardima do 28. februara pripremiti završne račune, a ono što mogu da istaknem je da očekujemo dobit od oko dva miliona KM“, istakao je Perišić.

On je naveo da očekivanja za ovu godinu uključuju potpunu pogonsku spremnost i da je u hidrološkom smislu januar pratila dovoljna količina vode za optimalnu proizvodnju.

„Nadamo se da ćemo i u narednom periodu uz povoljne vremenske prilike i dovoljne količine vode biti stabilan oslonac elektroenergetskog sistema Republike Srpske“, zaključio je Perišić.

Izvršni direktor za proizvodnju i upravljanje u ovom preduzeću Darko Andrić istakao je da su na osnovu dobre pogonske spremnosti i organizacije svi poslovi završeni u predviđenom roku, te da je proizvedena maksimalna količina električne energije, što je veoma značajno za cijelu Republiku Srpsku.

„U skladu sa mogućnostima i zakonskim regulativama, opravdavamo status društveno odgovornog preduzeća tako što pomažemo brojna udruženja, ustanove, sportske kolektive, a u velikoj mjeri radimo na infrastrukturnim projektima važnim za višegradsku opštinu“, rekao je Andrić.

 

Čestitajući Savindan rukovodstvu i zaposlenima „Hidroelektrana na Drini“, načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je ovo preduzeće glavni pokretač privrednog razvoja ove lokalne zajednice, podsjetivši da je veliki dio budžetskih sredstava obezbijeđen iz koncesione naknade za potopljeno zemljište koja su usmjerena za realizaciju brojnih projekata.

„Hidroelektrane na Drini“ u Višegradu trenutno zapošljavaju oko 370 radnika, a danas je povodom slavskih svečanosti upriličen prijem za penzionere ovog preduzeća.

Proslavi su prisustvovali brojni predstavnici javnog, kulturnog i privrednog života opštine i regije.

 

Copyright © HE na Drini 2024 | Web dizajn Digitality