HE Višegrad jedno od najuspješnijih preduzeća Srpske

30.06.2023.

Obilne kiše su pomogle da hidrologija bude i više nego zadovoljavajuća, što je pomoglo višegradskoj brani da u prvih pet mjeseci proizvede 70 odsto predviđene proizvodnje električne energije za ovu godinu. U posljenjih nekoliko decenija, kako kažu na brani, hidrologija nije bila ovako dobra.

“Hidrološka sitiuacija je povoljna. U ovom periodu imamo povećan dotok u odnosu na ranije godine, a zahvaljujući padavinama očekuje se da se taj trend nastavi u narednom period”, rekao je Nikola Radović, inženjer u službi za proizvodnju električne energije HE Višegrad.

“Mi proizvedemo 660GWh električne energije što je 21% iznad planirane proizvodnje u odnosu na isti period, u odnosu na posmatrani period“, Srđan Obradović, rukovodilac službe plana i analize HE Višegrad.

Povećanom hidrologijom, sve više plutajućeg otpada pristiže u neposrednu blizinu Hidroelektrane. Ovaj problem, čije se rješenje ne nazire, višegradskoj brani donosi gubitak od 50 do 200.000 KM godišnje koliko koštaju troškovi uklanjanja tog plutajućeg otpada.

“HE je u prethodnom periodu kupila multifunkcionalno vozilo za skupljanje tog plutajućeg otpada i negdje na oko dva kilometra od pregradnog profila brane razvučena je lančanica, koja zaustavlja sav taj plutajući otpad. Naša služba, koja je oformljena u našem preduzeću, izvlači taj otpad i odlaže ga. Kada to ne bismo radili, stvaralo bi nam velike probleme”, naveo Darko Frganja, rukovodilac Službe za kvalitet i zastitu životne sredine.

Privele su se kraju i posljednje pripreme za redovan godišnji remont na Hidroelektranama Višegrad. Remont počinje 1. jula, kada se vrši provjera i zamjena svih dijelova koje osiguravaju nesmetan rad HE na Drini.

“Naš remont počinje 1. jula i traje do 30. septembra. To su tri planirana mjeseca, za naša tri agregata, u kojem periodu mi obavimo sve predviđene zadatke da bi agregati bili u dobroj pogonskoj spremnosti, kao i do sada”, kaže Jelena Pereula, rukovodilac službe mašinskog održavanja.

Dobrim poslovnim rezultatima, koje bilježi brana na Drini, jedno su od najuspješnijih javnih preduzeća u Elektroprivredi Republike Srpske.

Izvor: ATV

Copyright © HE na Drini 2024 | Web dizajn Digitality