Hidroelektrana Višegrad očistila sav plutajući otpad na Drini

08.11.2021.

Direktor preduzeća „Hidroelektrane na Drini“ Nedeljko Perišić rekao je danas da je ovo preduzeće očistilo oko 16.000 kubika plutajućeg otpada koji je u toku godine dospio na lančanicu nedaleko od same hidroelektrane.

„Izgradili smo novu lančanicu čime smo spriječili dolazak novog smeća na profil brane hidroelektrane. Radnici hidroelektrane su očistili smeće, a izuzetnu zahvalnost dugujemo `Elektroprivredi Srbije` koja je sa dva ugovora znatno pomogla u rješavanju plutajućeg otpada“, rekao je Perišić.

On je istakao da su ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić upoznali zemlje okruženja iz kojih najvećim dijelom dolazi plutajući otpad.

„Pokrenute su određene aktivnosti kako bi se divlje deponije u gornjem toku rijeke Drine i njenih pritoka što prije riješile“, naveo je Perišić.

Prema njegovim riječima, Hidroelektrana Višegrad je isplatila više od 5,5 miliona KM koncesione naknade za četiri opštine u Republici Srpskoj i gradu Goraždu.

„Na bazi dobrog poslovanja `Hidroelektrana Višegrad` je uplatila sredstva za koncesionu naknadu, a ta sredstva su predviđena za infrastrukturne i projekte zapošljavanja u ovim opštinama“, napomenuo je Perišić.

SRNA

 

Copyright © HE na Drini 2024 | Web dizajn Digitality