„Hidroelektrane na Drini“ svakodnevno čiste otpad iz višegradskog jezera

22.01.2023.

Direktor „Hidroelektrana na Drini“ Nedeljko Perišić rekao je Srni da radnici ovog preduzeća svakodnevno uklanjaju otpad koji do brane u Višegradu najvećim dijelom dolazi rijekom Lim, te dodao da se godišnje nakupi između šest i osam hiljada kubika otpada, a da ga, kad je povećan dotok kao sada, bude znatno više.

„Imamo obučene radnike, specijalizovano vozilo i sve što je potrebno kako bismo odlagali otpad i spriječili da on ugrozi rad hidroelektrane. Otpad dolazi svim pritokama Drine, a sa većim dotokom vode, više je i smeća“, istakao je Perišić.

On je napomenuo da je ovo problem koji treba da rješavaju sve zemlje kojih se tiče ovaj problem, odnosno nadležne institucije, a posebno one od kojih ovaj otpad i dolazi, ali da je potrebno i da se mijenja svijest ljudi.

Perišić je rekao da je bilo dosta sastanaka koji su organizovani sa predstavnicima hidroelektrana, opština i resornih ministarstava.

„Pozitivne efekte imali smo od Hidroelektrane `Bajina Bašta` iz koje su nam pomagali u saniranju štete i moram pohvaliti resorne ministre Irenu Vujović iz Srbije, ranijeg ministra Srebrenku Golić iz Vlade Republike Srpske i ministra Stašu Košarca iz Savjeta ministara koji su imali sluha za ovu problematiku i koji su preuzimali konkretne mjere“, naglasio je Perišić.

On je rekao da je zaključak da su se od svih aktera ovim problemom jedino bavile Vlada Republike Srpske putem preduzeća „Vode Republike Srpske“ i „Hidroelektrane na Drini“ i Vlada Srbije putem ministarstava i preduzeća „Srbijavode“ i „Elektroprivrede Srbije“, dok iz Federacije BiH i Crne Gore nije bilo konkretnih aktivnosti.

Sa povećanim vodostajem rijeke Drine uz vremenske nepogode koje su prethodnih dana zahvatile regiion aktiviran je i višedecenijski problem plutajućeg otpada koji dolazi do lančanice na Drini, nedaleko od Hidroelektrane „Višegrad“.

SRNA

Copyright © HE na Drini 2024 | Web dizajn Digitality