Osnovano preduzeće „Hidroelektrana Buk Bijela“

07.08.2018.

Vršilac dužnosti direktora „Elektroprivrede Republike Srpske“ Radmila Čičković i direktor „Hidroelektrane na Drini“ Nedelјko Perišić potpisali su danas u Trebinju ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća „Hidroelektrana Buk Bijela“ koje će se baviti proizvodnjom i prodajom električne energije sa sjedištem u Foči.

Novoosnovano preduzeće je u većinskom vlasništvu „Hidroelektrane na Drini“ koja u osnivačkom kapitalu učestvuje sa 80 odsto, a „Elektroprivreda“ sa 20 procenata vlasničkog udjela.

Perišić je izrazio zadovolјstvo što je konačno, poslije dugo godina, formirano preduzeće „Hidroelektrana Buk Bijela“.

„Čast i zadovolјstvo je biti u zajedničkom konzorcijumu sa `Elektroprivredom Republike Srpske`. Mi ćemo kao većinski vlasnik dati sve od sebe da projakt ide planiranom dinamikom i nadam se da ćemo nakon provođenja procedura početi sve potrebne aktivnosti na izgradnji ovog projekta“, izjavio je Perišić.

Čičkovićeva je istakla da će ovaj objekat, kada bude izgrađen, znatno pobolјšati energetski bilans Republike Srpske i dati dodatnu snagu proizvodnim kapacitetima „Elektroprivrede Republike Srpske“.

„Hidroelektrana Buk Bijala“ nalazi se u gornjem toku rijeke Drine i udalјena je oko 11,6 kilometara uzvodno od Foče.

Vlada Republike Srpske je za njenu izgradnju „Elektroprivredi Republike Srpske“ dodijelila koncesiju na period od 50 godina.

Procijenjena vrijednost investicije iznosi 382.407.793 KM.

U toku su aktivnosti po pitanju provođenja tenderske dokumentacije za projektovanje, izgradnju i obezbjeđenje finansijskih sredstava putem kredita koje provodi Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva, a za vršioca dužnosti direktora „Hidroelektrane Buk Bijela“ imanovana je Branislava Milekić.

Copyright © HE na Drini 2024 | Web dizajn Digitality