Riješiti problem divljih deponija

25.02.2021.

Direktor preduzeća „Hidroelektrane na Drini“ Nedeljko Perišić rekao je da će inistirati na rješavanju problema divljih deponija na obalama rijeke Drine i njenih pritoka odakle se stvara plutajući otpad na drinskom jezeru.

On je u izjavi novinarima, nakon dolaska specijalizovanog plovila na vodi za čišćenje plutajućeg otpada, naglasio da ovaj problem rješavaju svi zajedno, radnici Hidroelektrane, operativa Udruženja „Evervejv“ iz Njemačke i „Jokić Invest“ i operativa predzeća „Omorika“, sa kojim su Drinsko-limske hidroelektrane iz Bajine Bašte potpisale ugovor sa čišćenje jezera.

„Plan je da specijalizovano plovilo probno odradi posao sedam dana, da svi zajedno analiziramo rezultate rada broda i pokušamo da ostvarimo ono što je njihov načelni dogovor, a to je da sav materijal koji bude izvađen iz rijeke Drine bude recikliran“, naglasio je Perišić.

On je naveo da ovo preduzeće, kao ni ustanova „Vode Srpske“ ne snose troškove za dolazak plovila, te da će na ovo posmatrati kao na donaciju.

Perišić je izrazio zahvalnost medijima koji su pokazali interesovanje i bili korektni u izvještavanju od prvog pucanja lančanica.

„Zahvaljujući medijima informacija o problemu na višegradskom jezeru je došla i do Njemačke fondacije `Evervejv`, preduzeća `Jokić invest`, ustanove `Vode Srpske` i upravo oni su najzaslužniji za dolazak specijalizovanog plovila na vodi“, rekao je Perišić.

On je rekao da zahvalnost duguje i svim vladinim i nevladinim organizacijama, institucijama vlada Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, resornom ministarstvu u Savjetu ministara.

„Svi zajedno radimo na rješavanju ovog problema“, dodao je Perišić.

S ciljem rješavanja problema uklanjanja plutajućeg otpada na rijeci Drini na višegradskom jezeru, Javna ustanova „Vode Srpske“ je u saradnji sa njemačkom Fondacijom „Evervejv“ i preduzećem „Jokić invest“ obezbijedila specijalizovano plovno vozilo za čišćenje otpadnog materijala sa vodotoka.

SRNA

Copyright © HE na Drini 2024 | Web dizajn Digitality